JM_white-home-decoration-candles-medium.jpg

 

Pitkä, rikas historia 

Naisten Joulumessuilla on pitkät perinteet 
Joulumessuidean äitejä ovat Naisasialiitto Unionin aktiivit Sigrid Heinricius ja Maikki Friberg. Sigrid Heinricius toimi myös joulumessukomitean ensimmäisenä puheenjohtajana. Naisasialiitto Unioni järjesti messuja aina vuoteen 1978 asti, jolloin Naisten Joulumessujen järjestäminen siirtyi vastaperustetulle Naisten Kulttuuriyhdistykselle.
            
Ensimmäiset "Naisten Joulumessut omatekoisia töitä varten" järjestettiin vuonna 1922 Gösta Stenmanin taidesalongissa, nykyisen Mannerheimintien varrella. Ne olivat suuri menestys. Sota-aika keskeytti messujen järjestämisen vuosiksi 1939-1948. Vuodesta 1949 alkaen messutraditio on ollut katkeamaton. Messuja on pidetty Heimolan talossa, Helsingin yliopiston voimistelulaitoksella sekä Rakennusmestarien talolla (1979-1995). Vuonna 1996 siirryttiin Wanhaan Satamaan Katajanokalle. Tällä hetkellä Naisten Joulumessuista vastaa Naisten Kulttuuriyhdistys ry.
             
Messujen tarkoituksena oli tarjota käsitöitään myyville naisille mahdollisuus ansaita omaa rahaa. Naisten Joulumessujen toivottiin kannustavan naisia kekseliäisyyteen ja kätevyyteen ja kohottamaan Suomen kotiteollisuutta. Tämä on osaltaan toteutunutkin, sillä nykyään useilla messuilla olevilla myyjillä on taustalla joko toiminimi tai yritys. Kotien naisille tarkoitetusta myyntitapahtumasta on kehittynyt naisten osaamista monipuolisesti esittelevät messut. Monille näytteilleasettajille on kotiteollisuudesta ja käsityöstä löytynyt ammatti. Messuilla he voivat mm. kokeilla uusia ideoitaan.
             
Messuilla on perinteisesti mukana suosittu Vanhusten Pöytä, joka toimii hyväntekeväisyysperiaatteella. Kulttuuriyhdistys myy vanhusten tuotteet heidän puolestaan ja antaa lisäksi pienen joulurahan niille vanhuksille, joiden tuotteet eivät ole menneet hyvin kaupaksi. 
          
Mahdollinen joulumessutuotto käytetään yhdistyksen julkaisutoiminnan tukemisiin. Yhdistys jakaa myös pieniä avustuksia esim. maahanmuuttajanaisten kulttuuritoimintaan.
             
(Lähde: Minna Helminen: Väkevää Akkaväkeä - Naisten Kultuuriyhdistys 20 vuotta. Helsinki 2002.)

2009_joulumessut_032.jpg